Klik hier voor meer foto's>>>>

DE WEDEROPSTANDING VAN EVA PERÓN(25032003)

Argentinië is het enige land ter wereld met een Peronistische partij. De partij noemt zichzelf "Partido Justicialista" dat vrij vertaald de "Partij van de Rechtvaardigheid" betekent. De partij maakt zich van oudsher sterk voor een rechtvaardiger verdeling van de rijkdommen van het land. Dat was 60 jaar geleden, bij de oprichting, erg actueel omdat Argentinië toen een grote verpauperde arbeidersklasse bezat en vrijwel machteloze vakbonden. Oude journaalfilms, type Polygoon bioscoopjournaal, tonen soms een partij met fascistische trekjes. Strak geregisseerde massabijeenkomsten en protestmarsen, lange geschreeuwde toespraken, fakkeloptochten, opgezweepte uitzinnige massa's. Angstaanjagende beelden. "Mijn grootouders emigreerden naar Argentinië om te ontsnappen aan het fascisme in Italië en beleefden toen bijna dezelfde nachtmerrie nog eens met Perón" vertelde mijn collega Fabián me eens.

De oude journaalbeelden tonen af en toe een totaal tegenovergestelde kant, die van een Peronisme met trekjes van een religieuze sekte. De toespraken van de Peróns vanaf het "balcón de discursos - het balkon van de toespraken" van het Casa Rosada tot een menigte op de Plaza de Mayo lijken bij tijd en wijle verdacht veel op Pauselijke toespraken vanuit het raam van zijn werkkamer in het Vaticaan tot een menigte op het Sint Pietersplein. De in vervoering met witte zakdoekjes zwaaiende vrouwen op de Plaza de Mayo doen niet onder voor de witgekapte nonnetjes op het Sint Pietersplein, die in vervoering naar de woorden van hún Paus luisteren. Het zoenen van de ring van de Paus en de hand van Evita. Evita die even oud was als Jezus toen ze stierf. De informele heiligverklaring tot Santa Evita na haar dood. Zinnen uit haar toespraken die nog steeds, alsof het bijbelteksten zijn, worden geciteerd. Vergezocht? De huidige verkiezingscampagne geeft af en toe zelfs nieuw voedsel aan deze vergelijking.

Net zoals binnen de Christelijke kerken al eeuwenlang het geval is, heerst er binnen de Peronistische beweging een richtingenstrijd. Voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 27 april treden maar liefst drie officiële kandidaten voor de partij in het krijt. Alsof in Nederland het CDA of de PvdA met drie aparte lijsten en drie verschillende lijsttrekkers aan de verkiezingen zou deelnemen. Nestór Kirchner is de voorkeurskandidaat van het "oficialismo" de peronisten die in de regering zitten en dat graag zo willen houden. Carlos Menem is de leider van het "Menenismo" de interne oppositie. Adolfo Rodríguez Saá "El Adolfo" wordt gesteund door het peronistische vakvakbond CGT.Zijn variant op het peronistische ideaal wordt "Adolfismo" genoemd. Over fascistische trekjes gesproken.

Als kandidaat van de partij moet je "Peronistiser dan de Peróns" zijn. Tijdens een toespraak vergeten om regelmatig "Perón" en "Evita" te noemen, is een doodzonde die je politiek de kop kan kosten. Tegen dit ijdel gebruik van hun namen zou eens een soort Bond Tegen Het Vloeken moeten worden opgericht. Ook op hun verkiezingsposters moeten de kandidaten laten zien hoe innig ze met Perón of Evita zijn verbonden. Kirchner doet hier niet aan mee, dat kan hem wel eens een hoop stemmen gaan kosten. Misschien zelfs de overwinning. Menem heeft een eenvoudige affiche waarop onder de foto van de koppen van Perón en hemzelf de woorden "Siempre con Perón - altijd met Perón" staan. Rodríguez Saá kondigt met grote aanplakbiljetten, met daarop een stralende Perón, de herdenking aan van de dertigste verjaardag van de terugkeer van Péron uit ballingschap én zijn desastreuze terugkeer als president. Rodríguez Saá was al eens een week president en bidt stilletjes om het ook nog eens te mogen proberen. Daniel Scioli, een paar weken geleden nog kandidaat om de stadsregering van Buenos Aires te gaan leiden, gebruikt een oude foto uit 1946 van Perón die zijn stem uitbrengt. Ernaast staan de woorden "Vandaag net zoals toen - Peronisme betekent werk en knopen doorhakken." Kort geleden hakte hijzelf de knoop door. Toch maar liever kandidaat vice-president van Kirchner dan in de stadsregering te gaan zitten. "Ik ben een flexibele en pragmatische politicus" zo verklaarde hij. Zijn tegenstanders noemen hem een geweldige draaikont. Een terecht verwijt waar Scioli niet al te zeer onder gebukt gaat.

Rodríguez Saá, die volgens de kenners weinig kans maakt om te worden verkozen, voelt wel het allerbeste aan hoe je peronistische politiek en religieuze mystiek met elkaar moet mengen. Hij weet dat er veel peronistische kiezers zijn die op dezelfde manier op de terugkeer van Evita Perón wachten, als veel gelovige Christenen op de wederopstanding van Jezus Christus. Zij het dat de peronistische gelovigen stukken ongeduldiger zijn. Tweeduizend jaar wachten vinden de meesten van hen een tikkeltje aan de lange kant.
Op een verkiezingsaffiche verkondigt "El Adolfo" dus niets minder dan de wederopstanding van Evita! "Dit jaar kom ik terug om de Republiek opnieuw op te stichten en om te vechten tegen honger en armoede..…." Wat er niet bij staat is dat deze blijde gebeurtenis afhankelijk is van zijn verkiezing tot president. Zo niet dan wordt de wederopstanding van Evita Perón voorlopig nog even uitgesteld. Als het tegenzit misschien zelfs wel met tweeduizend jaar.


© Jacques de Rhoter


© foto Jacques de Rhoter

Printversie

  Meer over Evita en Perón
  Evita voor beginners
  Evita voor gevorderden
  Recoleta
  Evita is kwaad
  Día Peronista
  Ay Juancito
  Nood breekt wetten
  Evita als sprookjesfee
  Moord en doodslag op de
  Plaza de Mayo

  Een avondje uit in het
  Vaderland van het Geluk

  El avión negro
  Dagje Perón
  Dagje Perón - 2